tiistai 4. marraskuuta 2008

Traileriveneiden painonpudotus

Viimeaikoina sekä veneen ja trailerin ostaneena, sekä vetoauton vaihtoa suunnitelleena olen kiinnittänyt poikkeuksellisen paljon huomiota veneiden, moottorien, trailereiden painoihin, kantavuuteen jne.

On ollut hämmästyttävää huomata miten suurpiirteisesti asiaa käsitellään eri yhteyksissä.

Veneiden teknisissä tiedoissa painot ilmoitetaan lähes aina alakanttiin. Esimerkiksi tuhannen kilon painoisessa veneessä ero voi olla helpostikon yli sata kiloa esiteessä kerrotun ja todellisen painon välillä. Sen lisäksi kun mukaan otetaan vielä veneen vakiovarusteet kuten akku, plotteri/kaiku, patjat yms paino nousee entisestään puhumattakaan polttoaineesta ja vetouistelijoilla targakaarista, takiloista, vapatelineistä jne.

Moottoreiden tiedot pitävät melko hyvin paikkansa, mutta huomioitava on että ilmoitettu paino ei välttämättä koske erikoispitkällä rikillä varustettua konetta, sekä ilmoitettu paino ei yleensä sisällä potkuria.

Sen sijaan luulisi trailereiden painon pitävän edes paikkansa, mutta ei. Kärryn painokin voi heitella kymmenillä kiloilla ilmoitetusta. Lisävarusteet kuten kävelysillat, vararenkaat yms lisäävät painoa entisetään.


So What! Mitä siitä sitten kenen napaa se kaivaa jos veneet ovat vähän ilmoitettua painavampia. Onpahan vähän enemmän ainevahvuuksia?

Kun veneelle valitaan traileria yritetään varmaan yleensä päästä mahdollisimman edullisella mallilla eli kantavuus valitaan juuri sopivaksi, eikä mielellään jätetä varaa koska mitä kantavampi traileri, sitä enemmän hintaa. Jos painot on kuitenkin ilmoitettu niin pahasti pieleen kuin ovat, tulee yhdistelmästä helposti laiton tahattomastikin.

Esimerkkinä oma yhdistelmäni. Myyjäliike suositteli Silver + Mercury yhdistelmään (900 kg +231 kg=1131 kg) 1500 kg: n traileria, jonka omamassa on 300 kg. Eli jo esitteiden mukaan yhdistelmän kokonaismassa on 1431 kg. Tällöin siis jo 5%/69 kg heitto esitteen tietoihin saisi yhdistelmän näyttämään laittomalta poliisin vaa-alla. Sen lisäksi veneessä olisi hyvä olla myös akku, polttoainetta + muita varusteita kun sillä jonnekin aikoo.

Eli jos siis olisin ottanut myyjäliikkeen suositteleman trailerin olisi yhdistelmä ollut laiton heti liikkeen porteista ulosajettuani . Lisäksi laittomuus olisi ollut kaksinkertainen, koska myös autoni maksimi jarrullinen vetopaino on 1500 kg. Päin vastoin kuin jotkut luulevat, Poliisia ei kiinnosta, mitä yhdistelmä esitteessä painaa, vaan ainoastaan mitattu akselipaino.

Onneksi Poliisi ei kuitenkaan kovin usein mittalaitteiden kanssa ole liikkeellä, mutta arvelisin, että jos poliisi ratsaisi vetouistelutapahtumaan meneviä yhdistelmiä, ainakin 40 % olisi laittomia jollain tavalla.

Syntipukkejahan ei pidä tehdä pelkästään vene- ja trailerimyyjistä ja -valmistajista, vaan kyllä monet traileriveneilijät ottavat tietoisen riskin kuljettaessaan laittomaksi hyvin tietämäänsä yhdistelmää. Pahimmillaan ylipainoiset yhdistelmät voivat johtaa kalustorikkoihin ja jopa onnettomuuksiin.

Toivottavasti asiaan ruvetaan kiinnittämään tulevaisuudessa enemmän huomiota.