Itsekin olen ollut asiasta niin ulalla, että ajattelin selvittää ajatukseni tässä nyt "paperilla". Tosin eipä ihme, sillä ulalla on osa poliiseistakin, sekä Kippari-lehtikin julkaistessaan väärää tietoa ja siihen korjauksia ja vielä korjauksen korjauksia.
Ensin selvitetään muutama termi
1) Omamassa = Trailerin tai auton paino oma paino kuormaamattomana
2) Kokonaismassa = suurin sallittu paino trailerille tai autolle silloin kun siihen on laitettu kuormaa. Tämä on se rekisteriotteeseen merkitty lukema
3) Kytkentämassa =
a) Vetoauton valmistajan määräämä suurin sallittu kytkentämassa. Tämän selvittäminen on joskus hankalaa; joskus se on merkitty rekisteriotteeseen, joskus se löytyy käyttöohjekirjasta (huom!!! vaihtelee moottorityypin ja varsinkin pakettiautoissa alustan kantavuuden mukaan, tarkista että on oikean mallin tiedot!); ellei näistä löydy niin maahantuojalta pitäisi saada tiedot. Tämä on yleensä se perävaunun kytkentämassan määräävä luku.
b) Vetokoukkuun merkitty suurin sallittu kytkentämassa
c) Trailerin kytkentämassa: Sitä ei lue missään paperissa. Se EI OLE perävaunun omamassa EIKÄ kokonaismassa. Eikä edes omamassa + kuorma. Kytkentämassa on perävaunun pyörien kautta tiehen kohdistuva massa. Eli TODELLINEN tyhjäpaino + kuorma - aisapaino. Ja jos joku (omistaja, poliisi) haluaa tietää perävaunun kytkentämassan, niin perävaunu on ajettava vaa-alle ja punnittava akselimassa(t).
Tässä vaiheessa on hyvä erottaa toisistaan kaksi asiaa, jotka menevät hyvin usein sekaisin:
1. Kun mietitään mikä ajokortti riittää millaisenkin yhdistelmän (auto+traileri) lasteineen käytetään pelkästään papereista eli rekisteriotteista löytyviä painoja eli massoja.
2. Kun selvitetään yhdistelmän laillisuutta (kuten esimerkiksi saako vetoautolla vetää jotakin venettä trailereineen, käytetään sitten myös mitattuja massoja.
AJOKORTTI
Määritelmä:
B-luokka: ne henkilöautot, pakettiautot ja muut ajoneuvot, joiden kokonaismassa on enintään 3 500 kg ja joissa on kuljettajan lisäksi tilaa enintään kahdeksalle henkilölle, ajoneuvoyhdistelmät, joiden vetoauto kuuluu tähän luokkaan ja joissa hinattavan ajoneuvon kokonaismassa on enintään 750 kg tai koko yhdistelmän kokonaismassa enintään 3 500 kg eikä hinattavan ajoneuvon kokonaismassa ylitä vetoauton omamassaa
Milloin tarvitaan BE-kortti?
BE on tarpeen silloin, kun veturin omamassa (merkitty auton rekisteröintitodistukseen) on pienempi kuin vaunun kokonaismassa (merkitty vaunun rekisteröintitodistukseen). Pelkällä B-kortilla saa vetää vaunua vain siinä tapauksessa, että auton omamassa on vaunun kokonaismassaa suurempi.
BE korttia tarvitaan myös silloin, kun yhdistelmän kokonaismassa (auton kokonaismassa + vaunun kokonaismassa) ylittää 3 500 kiloa. Tyypillisiä tällaisia raskaita yhdistelmiä ovat sellaiset, joissa veturina on joko maasturi tai pakettiauto. Yli 3 500 kilon yhdistelmissäkin B-kortti riittää niissä poikkeustapauksissa, joissa vaunun kokonaismassa jää alle 750 kilon.
Entäpä C-kortti ?
Kuorma-autokortti (C) oikeuttaa vetämään jarrutonta perävaunua myös kuorma-auton perässä eikä vetoauton koolla tai kokonaispainolla ole merkitystä. Jarrullisten yhdistelmien kohdalla kuvaan asuu yhdistelmän kokonaispaino. B-kortilla suurin sallittu yhdistelmän paino on 3500 kg. Kuorma-autokortti ei tähän asiaan tee muutosta. BC-kortti oikeuttaa ajamaan alle 3500 kg:n yhdistelmiä ja vetämään kuorma-auton perässä O1-luokan (<750kg)>
Esimerkkejä:
1.Auton omamassa 1200 kg ja kokonaismassa 1600 kg. Vene painaa 250 kg moottoreineen ja jarruton traileri omamassa 150 kg kokonaismassa 750 kg
1.1 Auton rekisteriotteeseen merkitty jarruttoman peräkärryn suurin sallittu massa 660 kg ja jarrullisena 1400 kg
a) Saako vetää autolla? Saa sekä tyhjänä että vene päällä, sillä yhdistelmän paino 150 + 250 kg = 400 kg jää alle tuon 66o kg.
b) Saako vetää B-kortilla? saa koska yhdistelmän kokonaismassa (1600+750 kg=2350 kg) ylitä 3500 kg, eikä trailerin kokonaismassa ylitä vetoauton omamassaa.
c) Saako vetää BE-kortilla? Saa.
2. Auton omamassa 1200 kg ja kokonaismassa 1600 kg. Vene painaa 250 kg moottoreineen ja jarrullinen traileri omamassa 350 kg kokonaismassa 1700 kg.
2.1 Auton rekisteriotteeseen merkitty jarruttoman peräkärryn suurin sallittu (kytkentä)massa 660 kg ja jarrullisena 1400 kg
a) Saako vetää autolla? Saa sekä tyhjänä, että vene päällä.
b) Saako vetää B kortilla. Ei saa, sillä trailerin kokonaismassa 1700 kg on suurempi kuin vetoauton omamassa 1200 kg.
c) Saako vetää C-kortilla. Saa
Vetoautona Volvo V70 (omamassa/kokonaismassa 1633kg/2100kg) , rekisteriotteen mukaan jarrullisen perävaunun suurin sallittu (kytkentä)massa 1800 kg. Laitetaan perään traileri jonka omamassa on 400 kg kokonaismassa 2000 kg ja veneen paino 1400 kg. .
a) Saako vetää autolla? Saa koska 1400 kg+400kg=1800kg joka on sama kuin suurin sallittu kytkentämassa. Tosin tähän jää hiukan pelivaraa, koska peräkoukku ottaa max 75 kg painosta.
b) Saako vetää B-kortilla? Ei koska trailerin kokonaismassa ylittää auton omamassan.
c) Tarvitaan BE korttia
3 kommenttia:
Hienosti selvitetty, kiitos.
Tuossa pisti silmään, että pitäisikö tai-sanan tilalla olla ja-sana, koska hinattava ajoneuvohan saa olla yli 750 kg jos kokonaismassa on alle 3500 kg ja rekisteriotteen vaatimukset täyttyy.
"hinattavan ajoneuvon kokonaismassa on enintään 750 kg tai koko yhdistelmän kokonaismassa enintään 3 500 kg eikä hinattavan ajoneuvon kokonaismassa ylitä vetoauton omamassaa"
Pisti pahasti silmään kohta 2:
c) Saako vetää C-kortilla. Saa.
Ilmeisesti tuossa pitäisi lukea BE-kortti.
C-kortilla on edelleen rajoituksena peräkärryn kokonaismassa, joka ylittää 750kg. Näin ollen vaaditaan BE (tai BECE tai BEC1E jne) -kortti, kuten 2b-kohdassa on todettu.
Selkeyden vuoksi 1b-kohdassa olisi mielestäni helpompaa todeta peräkärryn kokonaismassaksi 750kg (tai alle), jolloin ei tarvitse ajatella yhdistelmän kokonaismassaa.
Muutoin vaikuttaa ihan jees tekstiltä.
Taidat olla oikeassa, muutin tuon C: n BE:ksi.
Alkaa olla niin pitkä aika kun olen näitä taas pyörittänyt, että pitää oikein kunnolla miettiä
Lähetä kommentti