Eräs keskustelujen ikuisuusaihe on, että pitäisiko veneen moottori valita suositusskaalan ylä, ala, vai keskivaiheilta vai onko peräti reilu ylikoneistaminen tarkoituksenmukaista.
Absoluuttista totuuttahan tähänkään ei löydy. Jos kuitenkin ensin pohtisin tuota ylikoneistamista (suurempi (perä)moottori kuin valmistaja suosittelee).
Venevalmistajat tuomitsevat ylikoneistamisen poikkeuksetta. Eli uuden veneen kohdalla kannattaa siis ylisuuri teho unohtaa, koska veneen runkotakuu raukeaa samoin tein. Huomattavaa on, että runkotakuu on yleensä pidempi kun varsinainen takuu. Ja arvelen, että jos sinulla on ylisuuri kone veneessä, niin valittaessasi vaikka tuulilasin irtoamisesta kiinnikkeistään, valmistaja kyllä kertoo sen johtuneeen ylisuuren koneen runkoon kohdistamista rasituksista.
Laitettaessa vanhaan veneeseen ylisuurta konetta pitää muistaa, että vakuutuslaitokset eivät välttämättä vakuuta, tai eivät ainakaan maksa korvauksia venevahingioissa joissa syyllisenä on ollut kohtuuttoman suuri kone. Kohtuullisen ja kohtuuttoman raja yleensä kulkee tuossa 15-20% ylityksen kohdalla.
Jos sitten kuitenkin päätät ylikoneistaa moottorin, niin rungon hajoamisen lisäksi mahdollisia vaaratekijöitä voi tulla mm. erilaisten läpivientien joutumisesta liian lähelle vedenpintaa ja nopeasti pysähtyessä peräaalto voi tulla kurkkaamaan veneen sisäpuolelle. Tietysti veneen hallittavuus voi olennaisesti huonontua nopeuksissa joihin vene ai ole tarkoitettu. On kuitenkin myös veneitä joihin isomman koneen voi laittaa melko huoletta. Itse olen huomannut ainakin Vatoreiden liikkuvan isoilla koneilla.
Käytettäessä suositusten yläpäässä olevaa konetta putoaa nämä takuu ja vakuutusargumentit jäävät pois. Ison koneen etuina ovat nopeampi liukuunlähtö, kuormansieto ja korkeampi huippunopeus. Huonoina puolina voi pitää tietysti hintaa ja painon noustessa veneen peräosassa myös korkeampaa liukukynnystä. Taloudellisuus kysymys ei ole ihan yksioikoinen, koska isompi kone saattaa mahdollistaa ns pintakaasulla ajelun, eli matka-ajossa moottori pääsee toimimaan taloudellisemmalla kierrosluvullaan verrattuna pieneen koneeseen koka voi joutua tekemään töitä epätaloudellisemmalla alueella.
Yleisesti ottaen valmistajien mitoittamat konetehot pitäisi kyllä olla niin, että pienempi kone kuluttaa pienemmin menovettä ja niin yleensä onkin. Käytettäessä venettä jatkuvasti kuitenkin sallitun kuormankeston ylärajoilla kannattaa moottori mitottaa sallitun tehoalueen yläpäähän.
Välttäisimyös laittamasta veneeseen tehoalueen alapäästä olevaa konettakin. Yleensä jossakin vaiheessa tehon puute rupeaa harmittamaan ja mieli rupeaa tekemään koneen vaihtoa (kokemuksesta voin sanoa). Koneen vaihto se sitten kalliiksi tuleekin.
Minun suositukseni koneeksi on minimissään veneen tehosuositusalueen puolivälistä tai siitä ylöspäin oleva moottori.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti