keskiviikko 20. elokuuta 2008

Pohjan (myrkky)maalaus

Pitäisikö veneen pojha maalata ja jos pitää, niin millä ja miten.

Trailerilla pääasiallisesti säilytettävää venettä ei tarvitse/kannata maalata ollenkaan. vahaus riittää.

Järvellä käytettävälle veneelle pelkkä primeri riittää. Primeri on tarkoitettu lähinnä lasikuituruton ehkäisemiseen, koska gelcoat pinta ei ole täysin vesitiivis. Eliönesto-ominaisuuksia ei järvessä tarvita.

Meressä laiturissa säilytettävä vene vaatii myös eliönestomaalin, paitsi jos on aikaa/halua/mahdollisuus pestä veneen pohja muutaman kerran kesässä. Erityisen tärkeää pesu on lämpimän veden aikana heinä elokuussa.

Alla ohje jonka kopioin jostakin keskustelusta netissä:

Pohjan myrkkymaalaus
Jos haluat unohtaa vedenalaisen osan n 10 vuotta eteenpäin teet seuraavasti. Kaavit / raavit kaiken vanhan maalin hellästi lasikuitua vahingoittamatta pois. Sitten hiot pohjan koko alueelta mataksi hienolla vesihiomapaperilla. Tässä jos fuskaat on turha tehdä muutakaan. Maalauksesta 80% on pohjan valmistamista maalille ja 20 % itse maalin levitystä jos lasketaan työtunteja.

Parasta olisi tehdä pohjan hionta jo syksyllä, jolloin runkoon päässyt kosteus pääsisi kuivumaan. Maalin raja kannattaa teipata pari senttiä aiemman vesilinjan yläpuolelle, varsinkin jos runko on samaa väriä kuin maali. Kun tämä on tehty odotat sopivia ilmoja pari päivää. Lämpö yli 15, alle 20 astetta. Ei suoraa aurinkoa ja tyyntäkin saisi olla. Odota että rungosta on kevätkaste kuivunut pois.

Pese koko maalattava alue tinnerillä talouspaperia käyttäen. Sitten valmiiksi ostettu esim Inerta 5 primer esiin. Kyseessä on jatkuvan upotuksen kestävä kaksikomponenttinen teollisuusmaali. Sekoittelet purkin ohjeen mukaan. Suljet purkit kunnolla ja käsittelet vain noin litraa kerrallaan. Maali kuivuu nopeasti. Kertakäyttömukilla voi mitata komponentit toisiinsa mutta nopeasti. Muki sulaa parissa minuutissa.

Maalaat pohjan ja panet aloitusajan mieleen. Jos hyvin käy voit aloittaa uuden kierroksen veneen ympäri ilman odottelua, eli aloituskohta on sopivasti kuivunut kun olet veneen ympäri kiertäny. Jos kymmenen maissa aloittaa on kaksi kerrosta saatu aikaan iltapäivällä. Levität siveltimellä ja vedät vaahtomuovisienen terävällä reunalla sivelmimen jäljet pois. Tee kerralla tasainen levitys. Huomaat kyllä että maali kuivuu todella nopeasti ja korjailu myöhemmin aiheuttaa vain vahinkoa. Illalla saunot ja juot kaljan.

Seuraavana aamuna kymmeneltä taas maalataan. Iltapäivällä on neljäs kerros valmis. Se riittää jos et ole turhan tarkka, mutta viisikin voi vetää. Ja sitten tärkein. Ennalta valitsemasi myrkkymaali pitää vetää viimeiseen kerroksen päälle ennen sen kuivumista. Inerta ei oikeiastaan ole maali vaan nestemäistä muovia. Kuivuttuaan siihen ei myrkky kunnolla tartu. Kun eka kerros on maalattu kostean inertan päälle, seuraavat tarttuvat kyllä. Taas saunaan ja pullo kaljaa. Lihakset nimittäin kertovat tehneensä muutakin kuin toimistohommia.

Seuraavat 10 vuotta riittää kun maalaa laimean myrkyn 50% tinneriä ja 50% maalia pohjaan (itse olen myös harrastanut pelkkää asetonilla pyyhintää ja paikkamaalausta menestyksellä) . Jos maali lohkeilee ensimmäisen kesän jälkeen, voit katsoa peiliin. Pohjatyöt olivat riittämättömät.

Ei kommentteja: