torstai 25. elokuuta 2016

Kölille suoja

Lasikuitu tai viralliselta nimeltään kai lujitemuovi veneenrakennusmateriaalina on loistava. Se on luja, pitkäikäinen, helposti muotoiltavissa ja helppo myös korjata. Yksi seikka kuitenkin tekee siitä haavoittuvan. Ilman pinnassa olevaa gelcoat kerrosta lasikuitu imee pikkuhiljaa itseensä vettä joka talvella jäätyessään ja laajentuessaan pikkuhiljaa heikentää rakenteen lujuutta.

Vedenpinnan yläpuoleisissa osissa naarmut gelcoatissa ovat lähinnä kosmeettinen haitta, koska pinta ei ole jatkuvassa kosketuksessa veteen ja kerkeää kuivua sateiden välillä. Sen sijaan vesilinjan alapuoleisissa osissa lasikuitu kerkeää imemään vettä koko veneilykauden ja pahimmassa tapauksessa nostetaan ylös suoraan pakkasiin.

Helpoiten (ja melkein väkisin) gelcoat vaurioituu esim rantauduttaessa luonnonsatamiin pohjan ottaessa kosketusta rannan kiviin ja hiekkaan.

Tämä vene on ABS muovia, joten naarmut eivät niin haittaa.


Syvimmällä veneestä ui köli ja se on siis myös arin vaurioitumaan pohjakosketuksissa. Köliä siis pyritään suojaamaan erilaisin keinoin. Perinteinen tapa on ollut ns kölirauta eli lattarauta, joka kulkee veneen keulasta vähän vesilinjan yläpuolelta kohti perää. Nykyisin, materiaalien kehittyessä on tullut myös muunlaisia suojia kölille.


Kölirauta

Monet valmistajat asentavat köliraudan veneeseen jo tehtaalla. Silloin kiinnitys on mahdollista tehdä läpipohjan tulevilla pulteilla. Jälkiasennettaessa kölirauta usein laitetaan ruuveilla ja liimamassalla kiinni. Jotkut kertovat jopa käyttävänsä pelkkää liimamassaa tai liimamassaa ja ruuvit kummassakin päässä.

Ruuvikiinnityksen välttelemiseen on tietysti syynä pyrkimys välttää reikien tekemistä lasikuituun. Jos reikien tiivistys pettää voi sitä kautta vettä imeytyä kuituun. Materiaalin pitää tietysti olla haponkestävää terästä ja ruuvit on ns senkattava, etteivät ruuvinkannat jää koholleen

Muovilistat

Muovialan liikeistä kuten Etolasta saa erilaisia muovilistoja, joiden käyttötarkoitus ja kiinnitys ovat samoja kuin metallisissakin.


Kaupalliset kölisuojat


Markkinoilla on kölisuojia ainakin nimillä Keel Guard https://keelguard.com/ ja Keel Shield http://www.gator-guards.com/. Nämä kiinnittyvät runkoon pelkästään liimaamalla ja tulevat muutamia senttejä kölin molemmin puolin.

Näistä jälkimmäinen eli Keel Shield on voittanut Amerikassa jonkin testin ja ilmeisesti ollut ylivoimainen kestävyydeltään kilpailijoihin nähden.

Hinnat

Hintojen saaminen on yllättävän vaikeaa. En löytänyt googlaamalla ainoatakaan yritystä, joka kölirautoja ilmoittaisi asentavansa. Muovisten kölilistojen kanssa sama asia. Kölisuojilla on erilaisia hintoja. Niihin saa kuitenkin helposti uppoamaan 200-300 € ilman asennuskuluja.

Jos jollakin on tietoa kölirautoja tekevistä yrityksistä, voisi informoida ystävällisesti minua.

Mikä on paras?

Kölirauta tukevalla kiinnityksellä suojaa ehkä venettä parhaiten karilleajon yhtydessä, mutta on varmaankin vaikein kiinnittää ja pelko ruuvikiinnitysten löystymisestä ja veden imeytymisestä kuituun.

Muovilista lienee helpompi kiinnittää, mutta ei niin vahva kuin rauta esim karilleajotilanteessa.

Kölisuojat ovat tuotteistamisen takia hyviä tee se itse paketteja. Minissa on mukana kaikki tarvittava ohjeineen. Kölisuojien kohdalla kysymysmerkki on kestävyys. On kuulunut tarinoita, että esimerkiksi vanettä traileroitaessa kölisuojat ovat irronneet. Ainakin siis tuo Keel Guard.

Ei kommentteja: