perjantai 23. elokuuta 2013

TÄYDEN KAASUN kierr/min helppo tapa tarkistaa onko moottori kunnossa

Jos taas pitkästä aikaa...

Mistä tiedän onko moottori kunnossa? Tuntuu , että moottori on "vähän nuhainen".

Kannattaa ottaa vakituisiin rutiineihin silloin tällöin kokeilla ajaa veneellä hetki täydellä kaasulla. Samalla tarkkaillaan kierroslukumittaria (olettaen, että sellainen veneessä on) tavoitteena tietysti, että kierrosluku asettuu sille alueelle, jolla moottori on täydellä kuormalla tarkoitettu toimivan tai ainakin siihen, jonka se on ottanut viime kerralla kun olet ajanut täydellä kaasulla..

Jos testin tekeminen on uutta tutustu tuohon aikaisempaan potkurin valinta-artikkeliin ja erityisesti siihen osioon, jossa kerrotaan miten vene trimmataan kulkemaan oikein.

Tämä yksinkertainen testi kertoo paljon polttoainejärjestelmän , suorasytytyspuolien ja potkurin kunnosta/ sopivuudesta. Tietysti täydellä kaasulla ajo myös poistaa karstaa.

Jos siis moottorin oikea kierrosluku jää saavuttamatta, voi syitä olla paljonkin ja ne voivat olla täysin moottorista riippumattomiakin, esim likainen pohja tai muuttunut lasti, tai eri tavalla trimmattu mootttorin asento. Sitten testi voi kertoa liasta, vuodosta tms polttoainejärjestelmässä, väärästä potkurista...

Täysin maallikoille sanottakoon, että tätä testiä ei tietenkään kannata tehdä, jos olet jo varma, että moottorissasi on jotain vikana, jos vaikka sieltä kuuluu huolestuttava ääni, tai se on jo antanut virheilmoituksen.

Siis turvallisessa paikassa surutta kaasu pohjaan :-)!

Lisäys 26.82013

Sunnuntaina tehdessäni omalla veneellä täyden kaasun testin, pätkäisi se kierrokset alas yhtäkkiä, joten siitä sitten alkaa vianmetsästys. Menihän se viiden vuoden jatkettu takuu juuri viime kuussa umpeen :-)

Ei kommentteja: